Кухня майбутнього або молекулярна кухня



Кухня майбутнього або молекулярна кухня

Під такою темою пройшла відкрита виховна година у 104 групі з професії «Кухар» в ДНЗ «Овідіопольське ПТАУ», яку провели класний керівник Гавришків О.Б., майстри виробничого навчання Являнська Л.В. та Токмак С.В. Виховна година проводилась з профорієнтаційною метою, і тому на неї запрошено учнів 9-х класів Овідіопольського НВК-гімназії та випускників 304 групи з професії «Кухар» нашого училища, адже вони в майбутньому працюватимуть і розвиватимуть даний напрямок кулінарії.

Сьогодні перенаселеність планети і брак їжі для всіх змушує людство шукати нові шляхи для вирішення проблеми харчування. З науково-фантастичних романів ми знаємо, що в майбутньому їжа буде зовсім не така, як зараз.

Власний ресторанний бізнес на сьогоднішній день здається досить безперспективним заняттям. Навіть у нашому невеликому містечку працюють чимало закладів для будь-якого споживача, які поєднують роботу і клубів, і барів, і, навіть, майданчиків для  виступів. Серед цього розмаїття складно обрати свій перспективний напрямок у роботі, адже конкуренти вже мають напрацьовану клієнтську базу та заслужену популярність у нашому містечку, тому відкриття нового ресторану завжди пов’язане з певними ризиками.

Проте останнім часом з’явилося нове віяння моди, яке практично ще не набуло широкого поширення в Україні, хоча у західних країнах вже знайшло немало своїх прихильників. Це так звана молекулярна кухня.

Власне на виховній годині викладач і познайомила присутніх з напрямками молекулярної кухні, а також учень 104 групи Шевирьов Денис та майстер виробничого навчання Токмак С.В. показали, як за допомогою натуральних інгредієнтів можна подати сік чи десерт у вигляді крапельок, подібних до ікри, чи зробити кольоровий овочевий салат із морквяних спагеті та ікри зі столового буряка.

Учні Мізін Б., Хворостенко А., Лисенко Т., Домецька Ю., Родянчук Н. та Диндаренко Д. підготували невеликі інформації про цікаві факти з новинок майбутнього: про хліб, який не пліснявіє протягом місяця, про штучно вирощений яловичий фарш для котлет, про 3-d принтер для приготування чи пак роздрукування їжі, штучні яйця чи яєчний порошок, про «фальшиву» курочку та мух зі смаком смаженої картоплі.

Викладач показала презентацію-ознайомлення з історією виникнення молекулярної кулінарії, розповідала про обладнання та інгредієнти, необхідні для приготування і подачі страв клієнтам. І хоча на перший погляд все незвичне нас спочатку шокує і насторожує, проте учні з великим задоволенням сприймали дану інформацію, а також дегустували дані страви з деякою пересторогою.

О.Гавришків, методист

Потрібний зварювальник